Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Nie jest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany.

Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelazny zapas czeka w zamrażarce na odpowiednią porę. Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu z indyka
  • 2-3 pęczki koperku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki
  • w kubku rozbełtać 2 jajka z 4-ma łyżkami mąki i szczyptą soli na gładką masę bez grudek. Gęstość regulować dodatkiem mąki. Na koniec dodać dowolną ilość drobno posiekanego koperku
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
  • z rosołu usunąć włoszczyznę, pozostawić tylko krążki marchewki. Dodać pokrojone szparagi (główki szparagów zostawić na koniec) i gotować je kilka minut. Na gotujący rosół wlewać cienkim strumieniem lane ciasto jednocześnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kluseczki urosną. Na koniec dodać posiekany drobno koperek i główki szparagów. Już nie gotować. Dosmaczyć ewentualnie dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu z młynka 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *