Pierogi ruskie — moje ulubione, dzisiaj „na bogato”. Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa grudka — trufla — najprostszemu daniu nada walor wyjątkowości. Moje najulubieńsze z pierogów dzisiaj w nowej, jakże wykwintnej odsłonie.

Trufle zakupiłam już jakiś czas temu i nie za bardzo miałam pomysł co z nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu.

Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią, niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam!

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20 g trufli (ze słoiczka)
  • oliwa truflowa
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy/oleju

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masła
  • listki szałwii

Wykonanie:

  • ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut 
  • ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
  • w rondelku rozpuścić masło, aż nabierze barwy herbacianej, zebrać białe szumowiny. Wrzucić listki szałwii. Z karmelizowanym masłem szałwiowym podawać pierogi 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *