Surówka z młodej kapusty i pora

Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna? Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C. Młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka. Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl.

Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu — winegret w zupełności wystarczy.

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • koperek

Wykonanie:

  • odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować 
  • obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół, następnie pokroić w pół krążki. Poszatkowaną kapustę wymieszać z porem i solą, ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła
  • w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję
  • marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem
  • podawać uprzednio schłodzoną w lodówce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *