Caponata — bigos z bakłażana

Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchois, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy. Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe.

Tak przygotowanym bakłażanem z ciabattą i szklaneczką czerwonego wina delektują się Sycylijczycy. Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba wiedzieć, że wszystkie odmiany w tym kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana.

Składniki na 2 porcje:

  • 2-4 bakłażany
  • 1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory
  • 1 papryka — opcjonalnie
  • czarne oliwki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • świeże oregano
  • 2 łyżki oleju/oliwy

Wykonanie:

  • bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas na niewielkiej ilości tłuszczu). Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano
  • w rondlu podgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć obraną i rozdrobnioną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, na koniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut
  • w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *