W letnich koktajlach warto wykorzystać morele, owoce z ogromnym potencjałem zdrowotnym. Czy wiesz, że już 3 owoce moreli zapewniają dzienną dawkę beta-karotenu? Dobrze wpływają na pracę nerek, wzmacniają kości i polepszają obraz krwi. Morele zawierają ponadto duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i mięśni. Anemicy powinni się nimi zajadać, bo zawierają również sporo żelaza.

W dzisiejszym koktajlu o zasoby beta-karotenu oprócz moreli zadba marchew i melon kantalupa, najbogatszy w beta-karoten ze wszystkich melonów. Spożywając owoce i warzywa nie ma możliwości przedawkowania tego super mocnego antyoksydantu, ponieważ organizm przetworzy go i przyjmie tylko potrzebną dawkę. Beta-karoten wspomaga opalanie, ponieważ część tego roślinnego barwnika jest magazynowana w skórze, dzięki czemu skóra wygląda jak muśnięta słońcem, ponadto spełnia rolę filtra słonecznego, który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV.

Proste, pożywne, idealne letnie owocowe śniadanko. Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 marchewki
  • 4-6 moreli
  • 1/4 melona kantalupa
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 cm imbiru
  • 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

  • marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Morelki odpestkować, pokroić na cząstki. Z melona usunąć przy pomocy łyżeczki pestki i pozbawić grubej skóry. Obrać ze skórki mały kawałek imbiru. Banana obrać ze skóry
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać marchew, owoce, tłuszcz i cytrynę, następnie zblendować do pożądanej gęstości
  • wypić zaraz po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *