Kotleciki z bobu w sosie kurkowym

Uwielbiane kurki i bób połączyłam w jednym daniu. Powstał pyszny jarski obiad. Bardzo szybki do przygotowania, jeśli dzień wcześniej ugotujesz więcej bobu. Bób z kremowym serkiem i dodatku aromatycznej mięty to składniki pysznych kotlecików, kurki dopełniają tylko lipcową ucztę. Pyszne na gorąco i na zimno jako składnik kanapek. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki na kotlety:

  • około 250 g ugotowanego bobu
  • 200 g białego serka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki mięty
  • 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Składniki na sos kurkowy:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Wykonanie:

  • bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była za luźna dodać wg potrzeby 1 lub 2 łyżki bułki tartej, tak by łatwo było uformować kotlety. Odstawić masę, by stężała. Formować wilgotnymi dłońmi owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce, następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia
  • umyć dokładnie kurki, większe  przekroić na pół lub na ćwiartki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dołożyć kurki i smażyć, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem
  • usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *