Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie.
Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła!
Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe!
Składniki:
200 ml mleka
2 jajka+1 żółtko
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
50 g masła
kruszonka:
90 g mąki orkiszowej jasnej
40 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki amaretto
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki
- w 2 łyżkach mleka rozprowadzic drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie w rondelku. Nie może być za ciepłe, bo "zabije" drożdże. Składniki odmierzyć w misie robota, dodać mleko, drożdże i przy pomocy haka zagnieść gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- w międzyczasie wydrylować wiśnie
- wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki
16 komentarzy
O jej, same pyszności tu wynajduję, a jestem akurat na diecie i tylko raz w tygodniu mogę sobie pozwolić na takie smakołyki.
OdpowiedzUsuńDzięki, na szczęście dieta nie trwa wiecznie:)
UsuńMoje ulubione ciasto. Tyle,ze mistrzem drozdzakow :-) nie jestem. Moze tym razem bedzie lepiej :-).
OdpowiedzUsuńI moje również! Cóż, ćwieczenie czyni mistrza!
UsuńThanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
OdpowiedzUsuńyou happen to be a great author. I will always bookmark your blog and will often come back
down the road. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a
nice weekend!
:-)
UsuńWhat's up, just wanted to mention, I loved this post. It was inspiring.
OdpowiedzUsuńKeep on posting!
Thanks, OK!
UsuńWhat's up to all, the contents present at this site are truly awesome for people knowledge, well, keep up
OdpowiedzUsuńthe good work fellows.
:-)
UsuńI think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic
OdpowiedzUsuńuser genial style and design, let alone the content. You're an expert
in this topic!
Thank you very much:)
UsuńDo you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit
OdpowiedzUsuńand sources back to your site? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this okay with you. Thank you!
OK, but post the link:)
UsuńI blog often and I genuinely thajk you for your content.
OdpowiedzUsuńYour article has truly peaked my interest.
I will book matk your site and keepp checking for new details about once per week.
I subscribed too your Feed as well.
I am pleasend to:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!