W sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane.
Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały.
Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają.
Składniki:
1 cebula
2 łyżki mąki krupczatki
sól, pieprz
papryka w proszku
listek laurowy, ziele angielskie
około 300 g kurek
pęczek koperku
1,5-2 szklanki bulionu
200 ml śmietany
2 łyżki oleju
Wykonanie:
- mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
- obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie
- w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia
- podawać z kaszą, ryżem lub kluskami
SMACZNEGO !
3 komentarzy
Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from.
OdpowiedzUsuńThank you for posting when you have the opportunity, Guess I'll just book mark this site.
Hey There. I found your weblog using msn. This is a really neatly written article.
OdpowiedzUsuńI'll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post.
I'll certainly comeback.
Awesome post.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!