wtorek, 22 sierpnia 2017

Gulasz z indyka z kurkami


W sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane.
Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały.

Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają.

Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyczego
1 cebula
2 łyżki mąki krupczatki
sól, pieprz
papryka w proszku
listek laurowy, ziele angielskie
około 300 g kurek
pęczek koperku
1,5-2 szklanki bulionu
200 ml śmietany
2 łyżki oleju

Wykonanie:
  • mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
  • obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie
  • w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia
  • podawać z kaszą, ryżem lub kluskami
                                                                  SMACZNEGO !

3 komentarzy

  1. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from.
    Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I'll just book mark this site.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey There. I found your weblog using msn. This is a really neatly written article.
    I'll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post.
    I'll certainly comeback.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!