Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn.
Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie.
Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują nie tylko oko. Jeśli nudzi Cię lepienie białych pierogów, zapraszam na kolorowa odmianę. Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni.
Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem (przepis tutaj).
Zapraszam do przepisu!
300 g mąki orkiszowej 700
3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła/oleju
Składniki na nadzienie serowe:
250 g twargu
1 żółtko
2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
jogurt
cukier różany (przepis tu)
jeżyny
Wykonanie:
- jeżyny umieścić w małym garnuszku, zalać wodą, zagotować. Gotować kilka minut, aż puszczą kolor, następnie przecisnąć przez sitko. Powinno być około 150 ml soku
- do przygotowania ciasta pierogowego zamiast wody wykorzystać przygotowany sok. Mąkę wymieszać z jeszcze ciepłym sokiem, masłem i solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut
- twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce
- ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ścierczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody prze kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
- wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem jogurtowym
SMACZNEGO !
8 komentarzy
Jakie piękne! Ten kolorek powala :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo dziękuję:)
UsuńJak one pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńTo prawdziwe cudo! Sliczne,apetyczne I kuszace swym wygladem. Musze je zrobic :-). Dzisiaj u mnie kotleciki z ryzu I cukinii z Twojego przepisu. Przepyszne. Przepis do powtorzenia :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiły komentarz. Nie ukrywam, że starałam się by się spodobały:)
UsuńCuuudowne.jak robisz tą śliczną koronke9 w cieście,zawsze chcialam8 sie nauczyć?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Wbrew pozorom to jest bardzo proste, trzeba tylko trochę poćwiczyć!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!