Lody czekoladowe z awokado

Lody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych.

Całkowicie się zgadzam, a że najlepszy czekoladowy budyń, jaki jadłam, powstał przy udziale awokado, podmieniłam batata z przepisu Marty na awokado właśnie.

Lody są cudownie kremowe, wręcz aksamitne, bardzo czekoladowe i super łatwe do przygotowania.
Można je zrobić bez maszynki do lodów, ale ja do przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę. Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych. Zapraszam na lody — samo zdrowie i bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczka soli
  • wanilia, płatki chili wg uznania

Wykonanie:

  • mleko wlać do garnuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Odstawić do ostudzenia
  • awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Dodać do ostudzonego mleka kokosowego i zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól
  • masę budyniową przełożyć do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi

SMACZNEGO!

P.S. Lody zrobiły prawdziwą furorę, a robiłam je już kilkakrotnie. Dopiero teraz udało się pstryknąć telefonem jedną jedyną fotkę i spieszę podzielić się przepisem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *