Nagietki — kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy)

Nagietek (Calendula officinalis) kwitnie cały sezon i jest bardzo łatwy w uprawie. Raz posiany, będzie wysiewał się samoczynnie co rok.

Kwiaty nagietka nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale mają bardzo praktyczne zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Posiadają ponadto wspaniałe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Dlatego właśnie warto znaleźć dla nich miejsce w ogrodzie.

Nagietek — ziele i kwiaty zawierają m.in. barwniki flawonoidowe i karotenoidowe, ślady olejku lotnego, sole mineralne (miedź, magnez, tlenek wapnia, potas, sód, żelazo mangan, cynk), saponiny, związki żywiczne, śluz, związki goryczkowe i inne czynne substancje.

Właściwości lecznicze nagietka

  • usprawnia trawienie, zwłaszcza pokarmów bogatych w tłuszcze. Łagodzi niestrawność i zgagę, stymuluje pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • to świetny ziołowy lek na zapalenie jelita grubego, skurcze żołądka, biegunki. Ochrania błonę śluzową żołądka ograniczając działania Helicobacter pyroli 
  • stosowany jest na różne inne dolegliwości, np. zapalenie przełyku, bóle głowy, gorączkę, depresję, kandydozę, drożdżaki
  • działa ściągająco, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, uzdrawia uporczywe rany. Nagietek szybko goi rany poprzez zwiększenie przepływu krwi do zranionej okolicy
  • reguluje miesiączki, łagodzi miesiączkowe bóle
  • posiada właściwości antywirusowe, pomaga w zwalczaniu opryszczki
  • jest bardzo cenny w zwalczaniu raka. Potrafi zahamować wzrost komórek nowotworowych o 70-100 %
  • nagietek jest skuteczny w zapobieganiu ostrego zapalenia skóry u pacjentów po leczeniu chemio- i radioterapią
  • ma silne właściwości antybakteryjne, które działają szczególnie przeciwko patogenom streptococcus i staphylococcus. Pomaga w leczeniu infekcji ucha u małych dzieci (wykorzystanie ekstraktu)
  • stosowany jest na poparzenia słoneczne (nagietkowe maści i olejki). Poniżej tekstu przepis na domowy olejek nagietkowy
  • kremy zawierające kwiat nagietka chronią skórę i pomagają redukować zmarszczki poprzez stymulację kolagenu
  • pomocny jest w leczeniu półpaśca i brodawczaków o podłożu wirusowym
  • stosowany przy płukaniu jamy ustnej, łagodzi bóle gardła i zwalcza pleśniawki
  • stymuluje układ immunologiczny i zwiększa ogólną odporność, dzięki obecności saponin podobnych do żeń-szenia

Zastosowanie nagietka w kuchni

W starożytnej Grecji, Indiach, Egipcie i Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor.

Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków:

  • miękkich serów
  • jogurtu
  • masła
  • omletów
  • niektórych ciast i deserów.

Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób.

Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową.

Kto uprawia nagietek w ogrodzie, może wiele nagietkowych specyfików przygotować samodzielnie.

Suszenie kwiatów nagietka

Kwiaty zbieramy w miarę zakwitania (ponoć najwięcej wartości leczniczych mają kwiaty zebrane przed pełnią księżyca). Zbieramy cały kwiat z kielichem bez oskubywania płatków, ponieważ cały kwiat ma działanie lecznicze. Suszymy je w warunkach naturalnych lub w suszarni w temperaturze 35-45 stopni, by płatki kwiatów nie straciły barwy.

Susz nagietkowy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zastosowanie: do przygotowywania odwarów, naparów i herbatek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *