Tarta z młodą marchewką i sezamem to pomysł na prosty obiad lub letnią, wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina.
Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne.
Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko i wykwintnie.
Proste, pożywne i zdrowe jedzonko, pyszne na gorąco i na zimno. Polecam!
Składniki na ciasto:
100 g białego serka np. Philadelphia (10% tł.)
100 g masła + do wysmarowania formy
szczypta soli
Składniki na nałożenie:
600 g młodej marchewki z nacią
200 g kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego)
4 jajka
3-4 cm kawałek imbiru
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
2 łyżki sezamu
okrągła forma 30 cm średnicy
Wykonanie:
- mąkę z serkiem, masłem pokrojonym na małe kawałki i szczyptą soli umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę mąki. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki
- marchewki umyć (robię to przy użyciu szorstkiej rękawicy, takiej do masażu ciała. Warto mieć taką dodatkową parę, bo przydaje się w kuchni). Przy obcinaniu natki zostawić kilkucentymetrowe zielone kawałki. Obgotować marchewki w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odsączyć na papierowym ręczniku
- mikserem wymieszać jajka ze śmietaną. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać pocięty szczypiorek
- ciasto rozwałkować (rozprowadzić palcami) i wyłożyć do natłuszczonej formy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać masą jajeczną i piec w 200`C około 40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Podawać z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym
SMACZNEGO !
9 komentarzy
This is a topic that is close to my heart... Cheers! Exactly where are your contact
OdpowiedzUsuńdetails though?
Coool:) The email address is on the blog - click on photo:)
UsuńGreetings from Colorado! I'm bored to tears at work so I
OdpowiedzUsuńdecided to browse your blog on my iphone during lunch break.
I really like the information you present here and can't wait to take a look when I
get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my mobile ..
I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic site!
www.raoaustralia.org
Greetings from Kassel:)
UsuńWhen someone writes an paragraph he/she maintains the idea of a user in his/her brain that how a user can know it.
OdpowiedzUsuńTherefore that's why this post is great. Thanks!
:-)
UsuńBardzo apetyczna tarta. Przepis w moim kulinarnym guscie. Pozwole sobie zapisac :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam, koniecznie do zrobienia!
UsuńHaving reqd thus I thought it waas rather informative. I appreciate you spending some time and
OdpowiedzUsuńenergy to put this short article together. I once again find
myself spending a significant amount of time both reading and leving comments.
But so what, it was still worthwhile!
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!