Zupa z kurkami i fasolką szparagową

Pyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 pora
  • 1 łyżka masła+1
  • 4-5 ziemniaków
  • około 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300-400 g kurek
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny -1,5 l
  • kubek śmietany
  • zielenina

Wykonanie:

  • cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła
  • w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce, by po rozgotowaniu zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki
  • do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut
  • w międzyczasie opłukać kurki. Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki na rozgrzanym maśle. Początkowo puszczą wodę, smażyć do odparowania wody. Będą wówczas miały intensywniejszy smak
  • dołożyć grzyby do garnka z warzywami, pogotować jeszcze kilka minut razem. Zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Podawać suto posypaną zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *