Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki.

Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn — wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina propozycja na weekend we włoskim stylu! Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 200 ml soku z buraka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 op. suchych drożdży
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy/oleju

Na nałożenie:

  • 100 g cebulki perłowej/szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g jeżyn
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

  • sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut)
  • cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Jeśli używasz zwykłej cebuli pokrój ją w grube krążki. Ja pokroiłam niestety za cienko
  • ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować owalny kształt focacci, następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Palcem zrobić dziurki w cieście, w każdym dołku umieścić jeżynę. Rozłożyć cebulę oraz odsączoną i porwaną na kawałki mozzarellę. Skropić pozostałą oliwą i posypać igiełkami rozmarynu
  • piec w 200`C 25-30 minut. Przed podaniem posypać grubą solą. Podawać gorącą!

SMACZNEGO!

Źródło: Lust auf Genuss 4/2017

Całość to 12 porcji. 1 porcja to 185 kcal. Zawiera 21 g węglowodanów, 5 g białka, 9 g tłuszczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *