Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje!
Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina propozycja na weekend we włoskim stylu!
Zapraszam do przepisu!
200 ml soku z buraka
1 łyżka miodu
1 op. suchych drożdży
300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
1/2 łyżeczki soli
50 ml oliwy/oleju
Na nałożenie:
100 g cebulki perłowej/szalotki
3 łyżki oliwy
100 g jeżyn
1 kulka mozzareli (125 g)
2 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
- sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut)
- cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Jeśli używasz zwykłej cebuli pokrój ją w grube krążki. Ja pokroiłam niestety za cienko
- ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować owalny kształt focacci, nastepnie ułożyć łna papierze do pieczenia. Palcem zrobić dziurki w cieście, w każdym dołku umieścić jeżynę. Rozłożyć cebulę i odsączononą i porwaną na kawałki mozzarellę. Skropić pozostałą oliwą i posypać igiełkami rozmarynu
- piec w 200`C 25-30 minut. Przed podaniem posypać gruba solą. Podawać gorącą!
SMACZNEGO!
źródło: Lust auf Genuss 4/2017
Całość to 12 porcji. 1 porcja to 185 kcal. Zawiera 21 g węglowodanów, 5 g białka, 9 g tłuszczu
4 komentarzy
ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, smakowała super!
UsuńWow, nie jadłam jeszcze czegoś takiego - musi być świetne!
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo proste do przygotowania. Polecam!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!