Cynamonowe rollsy z marchewkowym nadzieniem

Popularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich, którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków.

Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 ml mleka + 120 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g świeżych drożdży

Składniki na nadzienie:

  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu + 1 szczypta soli
  • 2 średnie starte marchewki

Na lukier:

  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garnuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże, aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm
  • ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany z cynamonem i solą rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę
  • ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • piec w 180`C 25 minut
  • ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *