Popularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków.
Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne.
Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki na ciasto:
120 ml mleka+ 120 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie:
150 g cukru/ksylitolu
3 łyżki masła
1 łyżka cynamonu+ 1 szczypta soli
2 średnie starte marchewki
Na lukier:
Wykonanie:
- wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm
- ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany z cynamonem i solą rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę
- ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- piec w 180`C 25 minut
- ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty doadć soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki
SMACZNEGO !
16 komentarzy
I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and
OdpowiedzUsuńexcellent user genial style and design, let alone the content.
You're an expert in this topic!
Thank you very much:)
UsuńNo nie powiem, wygląda to naprawdę niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńA to mi bardzo miło, dzięki:)
UsuńHey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
OdpowiedzUsuńThere's a lot of people that I think would really enjoy your content.
Please let me know. Thank you
OK, just give me a link to my site!
UsuńTaki pyszniutki widok I przepis bardzo ciekawy,a mi kiepsko wychodza eksperymenty drozdzowe :-). A z checia bym zjadla. I to nadzienie :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję! Moźe warto spróbować, ciasto jest proste!
UsuńYou have observed very interesting points! ps nice web site.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWhаt's up, I desire to subscribe for this webpage to obtain latest updates, sⲟ where can i do it please help
OdpowiedzUsuńout.
Look, the right column downstairs:)
Usuńwyglądają ślicznie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńI am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
OdpowiedzUsuńIs this a paid theme or did you customize it yourself?
Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a great blog
like this one these days.
Thanks!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!