Najprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.
Składniki:
2 łyżki masła ghee
4-5 ziemniaków
1 cebula
1,2 l bulionu
boczek wędzony w dowolnej ilości
zielenina - dużo
sól, pieprz
kwaśna śmietana do zabielenia
Wykonanie:
- cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
- w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody
- do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
- zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Wow, świetna ta kartoflanka :) Koniecznie będe musiała ją przyrządzić:P
OdpowiedzUsuńDzięki:) Koniecznie, póki kurki dostępne:)
UsuńThis site was... how do you say it? Relevant!!
OdpowiedzUsuńFinally I have found something that helped me.
Many thanks!
Wyglada bardzo pysznie. Racja,ze trzeba sie spieszyc,dopoki sa kurki :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńHello it's me, I am also visiting this site daily, this
OdpowiedzUsuńwebsite is truly nice and the viewers are in fact sharing nice thoughts.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!