Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Najprostsza z zup — kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła ghee
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1,2 l bulionu
  • boczek wędzony w dowolnej ilości
  • zielenina — dużo
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana do zabielenia

Wykonanie:

  • cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
  • w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do odparowania nadmiaru wody
  • do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
  • zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *