Marillenknödel – austriackie knedle z morelami

Sezon na morele dobiega końca. Z ostatnich moreli proponuję zrobić szybkie knedle, bez gotowania ziemniaków.
Knedle z dodatkiem twarogu to austriacka specjalność z Doliny Wachau. Dolina Wachau położona nad Dunajem to oprócz winnic najlepsze sady morelowe w Europie. Morele pochodzące z sadów nad Dunajem wpisane zostały na listę produktów chronionych przez Unię Europejską.

Delikatne, rozpływające się w ustach to doskonała propozycja na słodki obiad dla dzieci i dorosłych.
Marillenknödel u nas to pomysł na smaczny obiad, a w Austrii także i na deser. W austriackich restauracjach knedle z morelami widnieją w karcie pośród deserów właśnie.

Niegdyś w austriackiej kawiarni zamawiałam kluski na parze z sosem waniliowym. Co kraj to obyczaj.
Do knedli dołożyłam w miejsce pestki zamiast kostki cukru po kawałeczku słodkiego marcepanu. Danie podałam z dodatkową porcją moreli, morelami karmelizowanymi wraz z pysznym sosikiem, jaki się wytworzył podczas smażenia owoców. Polecam!

Składniki na 10-12 knedli:

  • 300 g twarogu
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła/oleju
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 10 małych moreli
  • kawałek marcepanu
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • morele
  • cukier
  • masło

Wykonanie:

  • morele naciąć tylko do połowy i usunąć pestki. Marcepan podzielić na 10 małych kawałków, tak by wypełnił miejsce po pestce. Jeśli nie lubisz marcepanu użyj po prostu cukru
  • twaróg, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się lepiło dodać odrobinę mąki. Podzielić na 2-3 części. Z każdej uformować wałek i odcinać równej wielkości kawałki ciasta. Ciasto rozpłaszczać na placuszek, na środku układać po 1 moreli z marcepanem i dokładnie zlepić. Formować knedle do wykończenia składników. Uformowane knedle układać na blacie podsypanym mąką
  • gotować w dużej ilości osolonej wody. Po wypłynięciu knedli zmniejszyć ogień, garnek przykryć pokrywką i gotować knedle pod przykryciem około 5-6 minut. Wyławiać łyżką cedzakową. Przed wyłowieniem wszystkich najlepiej zrobić próbę, wyłowić jednego knedla i sprawdzić, czy jest ugotowany
  • w międzyczasie na patelni roztopić cukier, dodać masło i cząstki moreli. Podsmażać przez kilka minut, aż owoce wyraźnie zmiękną 
  • na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 4 łyżki bułki tartej i podsmażyć do lekkiego zezłocenia. W mieszance delikatnie obtaczać odcedzone knedle. Na talerzach układać obtoczone w bułce tartej knedle z karmelizowanymi morelami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *