sobota, 16 września 2017

Naleśniki z jarmużem i sosem kurkowym


Wszystko co najlepsze oferuje wrzesień - jarmuż i kurki połączone w jednym daniu. Smacznie i zdrowo! Naleśniki faszerowane pysznym farszem z jarmużu z cukinią pod kołderką z duszonych kurek. To świetny pomysł na wprowadzenie jarmużu do codziennego menu. Wybierz się na ryneczek jarmuż już czeka. Piękny, młody i choć jeszcze nie przemarznięty nie posiada charakterystycznej goryczki. W zdrowej kuchni jarmużu nie może zabraknąć.
Polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki:
naleśniki z przepisu tutaj
4-5 liści jarmużu
1 cukinia
1/2 cebuli
3 łyżki startegp parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki na sos:
250-300 g kurek
1/2 cebuli
150 ml śmietany kremówki
koperek
olej+masło

Wykonanie:
  • jarmuż opłukać w dużej ilości wody, odsączyć, wyciąć gruby środkowy nerw i odrzucić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć jarmuż. Obgotować przez około 5 minut i odcedzić na sicie. Gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki
  • na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dołożyć jarmuż i startą na tarce cukinię. Przesmażyć razem przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać starty parmezan
  • wg przepisu stąd usmażyć naleśniki 
  • oczyścić kurki (wg wskazówek tutaj), większe pokroić na mniejsze kawałki. Dołożyć na patelnię z zeszkloną cebulką i przesmażyć. Gdy z patelni odparuje woda zalać grzybki śmietaną kremówką. Dodać sól, pieprz i posiekany koperek
  • na usmażone naleśniki nałożyć  jarmużowy farsz i zwinąć wg upodobań. Złożyłam w koperty. Podsmażyć na patelni na chrupiąco. Podawać z sosem z kurek
                                                                    SMACZNEGO !







8 komentarzy

  1. Tylko raz w życiu coś takiego próbowałam i była mega, koniecznie trzeba powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi there! I simply want to give you a big thumbs up for the excellent information you have got right here on this post.
    I will be coming back to your blog for more soon.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Page. Graças Muitas Graças.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!