Naleśniki z jarmużem i sosem kurkowym

Wszystko, co najlepsze oferuje wrzesień — jarmuż i kurki połączone w jednym daniu. Smacznie i zdrowo! Naleśniki faszerowane pysznym farszem z jarmużu z cukinią pod kołderką z duszonych kurek. To świetny pomysł na wprowadzenie jarmużu do codziennego menu. Wybierz się na ryneczek, jarmuż już czeka. Piękny, młody i choć jeszcze nieprzemarznięty nie posiada charakterystycznej goryczki. W zdrowej kuchni jarmużu nie może zabraknąć. Polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki:

  • naleśniki
  • 4-5 liści jarmużu
  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 250-300 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 150 ml śmietany kremówki
  • koperek
  • olej+masło

Wykonanie:

  • jarmuż opłukać w dużej ilości wody, odsączyć, wyciąć gruby środkowy nerw i odrzucić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć jarmuż. Obgotować przez około 5 minut i odcedzić na sicie. Gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki
  • na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dołożyć jarmuż i startą na tarce cukinię. Przesmażyć razem przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać starty parmezan
  • usmażyć naleśniki 
  • oczyścić kurki, większe pokroić na mniejsze kawałki. Dołożyć na patelnię z zeszkloną cebulką i przesmażyć. Gdy z patelni odparuje woda zalać grzybki śmietaną kremówką. Dodać sól, pieprz i posiekany koperek
  • na usmażone naleśniki nałożyć  jarmużowy farsz i zwinąć wg upodobań. Złożyłam w koperty. Podsmażyć na patelni na chrupiąco. Podawać z sosem z kurek

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *