sobota, 2 września 2017

Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę?


Bułki z płaskurki to idealny wypiek dla koneserów zdrowego pieczywa. Wypieki z płaskurki warte są zachodu i choć nie należą do najtańszych warte rozpowszechnienia.
Jeszcze do niedawna płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony.
Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy).
Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna od chemii i zanieczyszczeń. Ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Uprawiana jest wyłącznie ekologicznymi, tradycyjnymi metodami. Wypieki z niej mają piękny zapach i lekko słodki, orzechowy smak.
Zawiera gluten jak wszystkie mąki, jednak zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosonową. Jest lekkostrawna, a gluten rzadko wywołuje alergie.

Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Poprawia trawienie, podnosi odporność. Idealna w dietach redukcyjnych, z uwagi na sporą zawartość błonnika na długo pozostawia uczucie sytości.
Węglowodany zawarte w płaskurce obniżają poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy, chroniąc przed cukrzycą typu 2.
Ziarno zawiera żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń, potas, witaminę A i witaminy z grupy B, luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany.
Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna.

Składniki:
500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl)
125 ml wody
125 ml mleka
1 op. drożdży instant
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu/cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki czarnuszki - do posypania

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem i posypać czarnuszką lub innymi ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200`C do zrumienienia
                                                                   SMACZNEGO !


6 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Super, uwielbiam jak moje przepisy idą w świat!

      Usuń
  2. Nigdzie u nas,nie widzialam tej maki. Bede w czwartek w ogromnym sklepie ze zdrowa zywnoscia,to zapytam. Buleczki prezentuja sie apetycznie I z checia bym takie zjadla:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że upolowałaś płaskurkę. Jestem teraz w Kołobrzegu, niestety nigdzie jej tu nie ma:)

      Usuń
  3. I read this post fully concerning the comparison of hottest
    and previous technologies, it's remarkable article.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey there great website! Does running a blog similar to this take a massive amount work?
    I've absolutely no expertise in programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you
    have any ideas or tips for new blog owners please share.
    I know this is off topic but I simply wanted to ask. Kudos!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!