Przytulone bułeczki z płaskurki

Bułki z płaskurki to idealny wypiek dla koneserów zdrowego pieczywa. Wypieki z płaskurki warte są zachodu i choć nie należą do najtańszych warte rozpowszechnienia. Jeszcze do niedawna płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony.

Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności — starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna od chemii i zanieczyszczeń. Ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Uprawiana jest wyłącznie ekologicznymi, tradycyjnymi metodami. Wypieki z niej mają piękny zapach i lekko słodki, orzechowy smak. Zawiera gluten jak wszystkie mąki, jednak zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową. Jest lekkostrawna, a gluten rzadko wywołuje alergie.

Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Poprawia trawienie, podnosi odporność. Idealna w dietach redukcyjnych, z uwagi na sporą zawartość błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w płaskurce obniżają poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy, chroniąc przed cukrzycą typu 2.
Ziarno zawiera żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń, potas, witaminę A i witaminy z grupy B, luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany.

Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna.

Składniki:

  • 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl)
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki czarnuszki — do posypania

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem i posypać czarnuszką, lub innymi ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200`C do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *