Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie.

Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta.

Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki na nałożenie:

  • 250 g ugotowanych buraczków
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz
  • 1 bulwa fenkułu
  • koperek
  • 50 g orzechów włoskich
  • olej
  • ocet balsamiczny

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g maki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć  z dwoma  rodzajami mąki i solą na kruszonkę. Dodać żółtko, zimną wodę i zlepić w kulę. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
  • piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut
  • kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem
  • fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego
  • fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać 1/3 masy śmietanowej. Buraczki pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć dekoracyjnie na tarcie. Zalać resztą śmietany i posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 200`C około 25 minut.
  • podawać z posypaną koperkiem

SMACZNEGO!

Całość 8 porcji – 1.895 kcal.  1 porcja to 453 kcal.

Zawiera 12 g białka, 33 g tłuszczów, 27 g węglowodanów

Źródło: Heft Natürlich genießen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *