Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta.
Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu!
250 g ugotowanych buraczków
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
200 g sera feta
sól, pieprz
1 bulwa fenkułu
koperek
50 g orzechów włoskich
olej
ocet balsamiczny
Składniki na kruche ciasto:
150 g zimnego masła
150 g maki orkiszowej jasnej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
szczypta soli
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć z dwoma rodzajami mąki i solą na kruszonkę. Dodać żółtko, zimną wodę i zlepić w kulę. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
- piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut
- kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem
- fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego
- fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać 1/3 masy śmietanowej. Buraczki pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć dekoracyjnie na tarcie. Zalać resztą śmietany i posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 200`C około 25 minut.
- podawać z posypaną koperkiem
SMACZNEGO !
całość 8 porcji - 1.895 kcal. 1 porcja to 453 kcal.
Zawiera 12 g białka, 33 g tłuszczów, 27 g wędlowodanów
źródło: Heft Natürlich genießen
6 komentarzy
Hi there would you mind stating which blog platform you're using?
OdpowiedzUsuńI'm looking to start my own blog soon but I'm having a
tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
I'm looking for something unique. P.S My
apologies for being off-topic but I had to ask!
Blogger:)
UsuńCzekam na inne tarty🙂
OdpowiedzUsuńZerknij na Etykiety- tarty,quiche,placki wytrawne. Jest już 6 róžnych do wyboru!
UsuńHello there I am so delighted I found your webpage,
OdpowiedzUsuńI really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am
here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling blog (I
also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your
RSS feeds, so when I have time I will be back
to read more, Please do keep up the great jo.
Nice to meet you, I invite you more often!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!