Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami

Wątróbka powinna być obecna w każdej zdrowej diecie. Obiad z wątróbką w roli głównej jest śmiesznie tani, prosty i szybki do przygotowania. To znakomite źródło witaminy A (kobiety w ciąży powinny jednak uważać, bo witaminy A jest dużo za dużo), żelaza, solidna dawka cynku i bogactwo witaminy B oraz wysokiej jakości białka.

Kompozycja wątróbki z jabłkiem i brzoskwinią jest doskonała. Nie potrzebujesz już dodatku surówki lub sałatki do obiadu. Jak smakuje? Po prostu ją przygotuj!

Składniki na 2 porcje:

  • 400-500 g kurzej wątróbki
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek
  • 1 duża cebula
  • 2 brzoskwinie
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • olej/smalec
  • zielenina

Wykonanie:

  • wątróbkę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Układać wątróbki na rozgrzanej patelni (uwaga! mogą pryskać gorącym tłuszczem), po kilku minutach przewrócić na drugą stronę. Zsunąć wątróbki na jedną stronę patelni i dołożyć cebulę pokrojoną w grube krążki. Zanim cebula się zeszkli wątróbki w tym czasie „dojdą”
  • jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestki i pokroić również w ósemki. W międzyczasie jak wątróbki się smażą rozgrzać drugą patelnię z 1 łyżka miodu. Ułożyć cząstki jabłek i podsmażać przez kilka minut, na koniec dodać kawałki brzoskwiń i smażyć razem, aż owoce wyraźnie zmiękną. Na koniec dodać łyżkę masła, a powstanie smaczny owocowy sosik. Należy kontrolować zawartość patelni, by brzoskwinie zachowały kształt
  • usmażoną wątróbkę z cebulką wyłożyć na półmisek, posolić i oprószyć pieprzem. Dookoła wątróbki rozłożyć jabłka z brzoskwiniami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *