czwartek, 28 września 2017

Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami


Wątróbka powinna być obecna w każdej zdrowej diecie. Obiad z wątróbką w roli głównej jest śmiesznie tani, prosty i szybki do przygotowania. To znakomite żródło witaminy A (kobiety w ciąży powinny jednaku uważać, bo witaminy A jest dużo za dużo), żelaza, solidna dawka cynku i bogactwo witaminy B oraz wysokiej jakości białka.
Kompozycja wątróbki z jabłkiem i brzoskwinią jest doskonała.
Nie potrzebujesz już dodatku surówki lub sałatki do obiadu.
Jak smakuje? Po prostu ją przygotuj!

Składniki na 2 porcje:
400-500 g kurzej wątróbki
2 łyżki mąki
majeranek
1 duża cebula
2 brzoskwienie
1 duże jabłko
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżka miodu
olej/smalec
zielenina

Wykonanie:
  • wątróbkę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Układać wątróbki na rozgrzanej patelni (uwaga! mogą pryskać gorącym tłuszczem), po kilku minutach przewrócić na drugą stronę. Zsunąć wątróbki na jedną stronę patelni i dołożyć cebulę pokrojoną w grube krążki. Zanim cebula się zeszkli wątróbki w tym czasie "dojdą"
  • jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestki i pokroić również w ósemki. W międzyczasie jak wątróbki się smażą rozgrzać drugą patelnię z 1 łyżka miodu. Ułożyć cząstki jabłek i podsmażać przez kilka minut, na koniec dodać kawałki brzoskwiń i smażyć razem, aż owoce wyraźnie zmiękną. Na koniec dodać łyżkę masła, a powstanie smaczny owocowy sosik. Należy kontrolować zawartość patelni, by brzoskwinie zachowały kształt
  • usmażoną wątróbkę z cebulką wyłożyć na półmisek, pospolić i oprószyć pieprzem. Dookoła wątróbki rozłożyć jabłka z brzoskwiniami
                                                                 SMACZNEGO !

9 komentarzy

  1. Mam pytanie jak się mrozi jarmuż,liście selera blanszuje się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie blanszuję ani liści selera, ani jarmużu:) Z jarmużu wykrawam grube nerwy liściowe, a listki selera obrywam z łodyżek:)

      Usuń
  2. Super przepis,ale tyle czytałam jaka wątróbka szkodliwa,że zawiera wszystkie hormony i antybiotyki się w niej kumulują i przestałam ją jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowa, zdrowa! Zadaniem wątroby jest neutralizacja toksyn i trucizn, a nie ich kumulacja:)

      Usuń
  3. z jabłkami jadłam nie raz, ale brzoskwinie? mniaaaaam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity przepis. Nigdy nie jadlam watrobki z brzoskwinia. Czas sprobowac :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Brzoskwinie jeszcze osiągalne, koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  5. Hmm-parece como seu local comeu օ meu primeiro comentário (fⲟi extremamente longo) entã᧐ еu acho que eu vou
    resumir ο que eu escreveu е dizer, eu estou completamente
    apreciando ѕeu blog. Eu também sou ᥙm aspirante blog
    escritor mаs eu ainda sou novⲟ para tudo .

    Tem algum sugestõеs pаra pela primeira ѵez blog escritores?

    Еu gostaria genuinamente agradeçо.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!