środa, 6 września 2017

Zupa pomidorowa z batatem


Pomidorowa z batatami powstała zupełnie przez przypadek, a że była wyjątkowo pyszna przekazuję przepis do wykorzystania. Potecjał zdrowotny batata jest ogólnie znany, a kulinarnych sposobów wykorzstania tego super zdrowego warzywa jest naprawdę bez liku. Słodycz batata i kwaśne pomidory to konfiguracja smakowa koniecznie do wypróbowania.
Zupę pomidorową przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza.
Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj. Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy.

Składniki:
400 g batatów
1,2 l rosołu (z tego przepisu)
400 g pomidorów z puszki lub 1 kg świeżych pomidorów
1 cebula
sól, pieprz
szczypta cukru
4- cm kawałek imbiru
oregano

Wykonanie:

  • bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić dowolnie. Obrać kawałek imbiru. Cebulę z batatem podsmażyć na 1 łyżce oleju przez kilka minut w garnku w którym przygotowujesz zupę. Dodać starty na tarce imbir
  • podsmażone bataty zalać pomidorami i gotować około 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem. Dolać rosół, dodać resztę przypraw i całość zagotować
  • podawać z przygotowanymi szpeclami lub innymi ulubionymi kluskami
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy

  1. Superrr jutro robie.a tą mąkę z płaskurki polecasz,dobra w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie cieszy!Tak mąkę jak najbardziej, jest super!!!

      Usuń
  2. Zupa pierwsza klasa! Czuje,ze mi posmakuje. Nigdzie nie moge dostac maki z plaskurki. A masz juz aronie,ktora mialas nabyc w Polsce? Moja sie mrozi I nie mam na nia pomyslu. Juz zrobilam dzem z jablkami I koktajle a wszystko z Twoich przepisow. Masz jeszcze jakis pomysl na aronie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorową bardzo polecam!
      Na razie dowiedziałam się, że aronia w tym roku słabo obrodziła. Mam jednak nadzieję upolować ją w piątek. Aaaa .....moźesz z aronii zrobić jeszcze sok i dodać praktycznie do kaźdego dania. Szarlotka z dodatkiem aronii jest pyszna!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!