Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką

Ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni to jesienny must have. Pękata, pomarańczowa piękność o tej porze powinna być wszechobecna w każdej zdrowej, racjonalnej kuchni.

Czy wiesz, że dynia nie kumuluje szkodliwych pozostałości sztucznych nawozów i metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzemplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu.
Warto mieć w lodówce przygotowane purée z dyni, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów.

Dziś mam propozycję do wykorzystania dyniowego purée w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta.

Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały, niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają, pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao. Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g purée z dyni
  • 2 jajka M
  • 3-4 łyżki miodu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 cynamonu

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni
  • drożdże rozmieszać  z 2- ma łyżkami mleka, by je upłynnić. Mleko delikatnie podgrzać w małym rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy  ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Umieścić w rondlu, zasypać cukrem z cynamonem i dusić przez kilka minut, by lekko zmiękły
  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, zlepić w kulę i odstawić do lodówki. Gdyby kruszonka słabo się kleiła dodać więcej masła
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, następnie przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę
  • piec 30 minut w 200`C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *