Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech!
Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych.
Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki.
Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj), pyszny i zdrowy sok pomidorowy.
Zapraszam do zabawy!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
115 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka drożdży instant
Składniki na sos do pizzerinek:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki wody
1/3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
suszone oregano
Doatkowo:
około 90 g czarnych okliwek
12 plasterków salami
Wykonanie:
- składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia
- w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni
- mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości
- środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli
- piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas topnienia sera
- w międzyczasie przygotować części składowe na pająki. Z przeciętych w poprzek oliwek przygotować główki pająków, z przeciętych wzdłuż korpusy i odnóża licząc po 8 na jednego pająka
- na pizzy ulożyć główkę pajaka, korpus i po 8 nóżek. Podpiec przez następne około 5 minut w 200`C
STRASZNEGO SMACZNEGO !
16 komentarzy
Hey there! I've been following your website for some time now and
OdpowiedzUsuńfinally got the bravery to go ahead and give you a shout out from
Humble Texas! Just wanted to say keep up the good work!
Thanks!
UsuńGratuluje pomyslowosci. Boje sie pajakow :-),a cudnie to wyglada :-). Kluseczki dyniowe,po prostu rewelacja. Poki mam dynie,musze pzepis powtorzyc. Przepyszne :-).
OdpowiedzUsuńTeż się boję pająków i to jak! Praca ze spajderinkami to dobra terapia antypająkowa!
UsuńKluchy pyszne, fakt!
Teraz zajadamy się dyniowymi kluskami śląskimi. Polecam! Pozdrawiam!
Znajde gdzies u Ciebie na blogu przepis na dyniowe kluski slaskie :-)?
OdpowiedzUsuńJuż wkrótce opublikuję!
UsuńI'm truly enjoying the design and layout
OdpowiedzUsuńof your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more
enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to
create your theme? Excellent work!
This is my own work:)
UsuńHello, I desire to subscribe for this weblog to
OdpowiedzUsuńobtain most recent updates, therefore where can i do it please assist.
In the right column at the bottom:)
UsuńWow, świetnie wyglądają te mini pizzerki :) Dziękuje bardzo!
OdpowiedzUsuńDzięki, starałam się:)
UsuńJestem rozłożona na łopatki! :) Wyglądają obłędnie... :) Dzieciaki pewnie byłyby zachwycone
OdpowiedzUsuńMiło mi! Na pewno dzieciom się spodobają!
UsuńSuper dla arachnofobika ;D jaką mąką zastąpić mąkę orkiszową ??
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Daj zwykłą pszenną:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!