Jesienne ragout z dyni, podgrzybków i żurawiny

Królowa jesiennych warzyw — dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodzielne danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego, lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny — tak smakuje jesień!

Ragout to danie pochodzące z kuchni francuskiej i oznacza potrawę z rozdrobnionych produktów — najczęściej pokrojonych w grubą kostkę, następnie uduszonych w sosie. Polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki:

  • 250-300 g podgrzybków
  • 1 kubek żurawiny
  • 1/2 dyni piżmowej/hokkaido
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek suszony
  • 2 cm kawałek imbiru
  • masło ghee
  • zielenina

Wykonanie:

  • kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę
  • dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dyni piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dyni hokkaido nie ma potrzeby obierania skóry
  • obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i poddusić razem przez kilka minut. Dołożyć dynię, przyprawy, podlać śmietaną i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż dynia zmięknie
  • podawać suto posypane posiekaną zieloną pietruszką. Ragout podałam ze smażonym dorszem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *