Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka.
Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub np. kopytkami.
Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna!
Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie!
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 cebula
4-5 boczniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
zielenina - natka pietruszki
Wykonanie:
- cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut
- kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut
- na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać suto posypaną zieleniną
5 komentarzy
Olá todos , aqui cada pessoa está compartilhando tais conhecimento , Portanto tem
OdpowiedzUsuńboa ler isto blog , e eu costumava pagar uma visita rápida isto
web site diária .
That is really attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger.
OdpowiedzUsuńI have joined your rss feed and look forward to in quest of more of your magnificent post.
Also, I've shared your site in my social networks
Here is my blog ... safety walk
Wprost przepadam za kapusta pekinska,ale w wersji duszonej nie jadlam. Mam pytanie :-). Czy moge dodac inne grzyby?
OdpowiedzUsuńKażde inne lub możesz pominąć, z samą papryką też będzie pyszna:)
UsuńThіѕ paragraph iѕ truly a fastidious one it assists neᴡ net visitors, ᴡho are wishing for blogging.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!