Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami

Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka.

Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką, lub  np. kopytkami.
Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna, bez dokładki się nie obędzie!

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4-5 boczniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • zielenina — natka pietruszki

Wykonanie:

  • cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut
  • kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut
  • na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać  suto posypaną zieleniną 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *