Migdałowe ciasto z jabłkami

Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek.

Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier ze względów zdrowotnych. We wszystkich ucieranych ciastach ksylitol sprawdza się znakomicie!

Składniki na foremkę 26 cm:

  • 180 g miękkiego masła
  • 160 g cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 160 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 120 ml mleka
  • 3-4 jabłka
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 180`C. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok formy wysmarować wcześniej masłem i obsypać mąką
  • miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Cały czas miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać szczyptę soli
  • mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z mlekiem do maślanej masy. Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać szpatułką
  • jabłka obrać, przekroić na pół, następnie usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłuszka ponacinać wielokrotnie w poprzek uważając, by nie przeciąć ich na wylot
  • ciasto piec na środkowej szynie 45-50 minut. Przed wyjęciem, z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem 

SMACZNEGO!
Źródło: kalendarz „Edeki” 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *