Ciasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangielski paj. Długo szukałam czegoś nowego, innego — wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo — cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom z inwencją twórczą.

Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek nie mam żadnej z jesiennym motywem. Sama zatem wykroiłam listki, a motyw nerwu liściowego wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu!

Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 8-10 jabłek
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z solą i z kawałkami pokrojonego masła, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać wodę, by całość skleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce
  • jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i poszatkować. Wymieszać z cukrem, cynamonem i mączką ziemniaczaną. Odstawić
  • ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cieniutko rozwałkować, najlepiej pod płatem folii spożywczej do wielkości foremki (u mnie o średnicy 26 cm). Przenieść na wałku i wyłożyć ciastem dno foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić paski i uformować rant dookoła formy, zlepić ze spodem
  • na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Jeśli puściły sok, nie wlewaj go do formy. Na jabłkach rozłożyć wiórki masła
  • z reszty ciasta wyciąć dowolne kształty i ułożyć na jabłkach. Wszystkie elementy posmarować żóLtkiem wymieszanym z mlekiem
  • piec w 220`C około 45 minut

SMACZNEGO!      

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *