Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko w nieco odmiennej formie - bo zrolowane.
Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej.
Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga.
Efekt końcowy imponujący, bo smakują naprawdę doskonale!
Składniki:
(1 szklanka + 2 łyżki)
0,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
nadzienie:
250 g twarogu
1 żółtko
2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
2 łyzki masła
cukier/ksylitol
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak na pierogi. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut, by odpoczęło
- twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka) wymieszać z żółtkiem i cukrem
- ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarować przygotowanym serkiem pozostawiając od brzegów 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz
- zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypć dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem
- w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut
- ostrożnie (gorąca! by się nie poparzyć) wyjąć roladę z wody, rozwinąć. Pokroić na 3-4 cm porcje
- podawac plane z roztopionym masłem z bułą tartą
10 komentarzy
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPrzepis bardzo interesujacy. Pierwszy raz spotykam sie z takimi pierogami. Zaskoczylas mnie pozytywnie. Grzechem by bylo,nie skorzystac z takiego,ciekawego przepisu :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Prawda? Ciekawa odmiana i taka smaczna!
UsuńNiko, witaj w akcji "Kuchnia krajów słowiańskich 2017". :).
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dodałaś struklji do naszej kulinarnej zabawy, bo przepis jest wart promocji. Sama je kiedyś robiłam - są naprawdę świetne.
Pozdrawiam serdecznie.
Zgadza się:) Może jeszcze coś dorzucę:) Pozdrowienia
Usuńi u mnie podobne, zrolowane pierogi, tyle że z nadzieniem "ruskim" :) Muszę spróbować i takich na słodko! Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńSmakują identycznie jak tradycyjne z serem i cukrem. Ja muszę natomiast wypróbować z moim ulubionym ruskim nadzieniem. Pozdrawiam Asiu!
UsuńJak Pani myśli, czy nadzienie z owoców również sprawdzi się w tym przepisie...? Czy może frukta wypłyną podczas gotowania i pozostanie jeno suche ciasto? :-(
OdpowiedzUsuńRaczej nie wypłyną, bo ciasto jest zrolowane i ufiksowane w ściereczce. Tylko jak to zwinąć? Owoce musiałyby być mocno rozdrobnione. Próbowałabym:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!