Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym

Uwielbiam domowe wypieki drożdżowe, nie tylko za smak i zapach, ale to najzdrowsze słodkości, jakie możesz przygotować w domowym zaciszu.

O tej porze roku dodatek dyni narzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu, dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem.

Pycha, to trzeba koniecznie skosztować!

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 90 ml mleka
  • 100 g purée z dyni
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży

Składniki na  makowe nadzienie:

  • 120 g mielonego maku
  • 100-120 ml mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka masła

Składniki na lukier:

  • 4 łyżki ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • w kubeczku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką mleka. W garnuszku podgrzać mleko dodać masło pokrojone na małe kawałeczki. Do misy robota przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie. Zagnieść przy pomocy haka gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • nadzienie makowe: w małym garnuszku zagotować mleko i wrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać
  • ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną
  • wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec w 180`C około 25 minut
  • studzić na kratce
  • przestudzoną roladę ozdobić lukrem (ksylitol utrzeć z sokiem z cytryny)

SMACZNEGO!

Uwagi:
Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia. By do rozmrażania nie używać mikrofalówki, proponuję mój patent. Na płycie ceramicznej układam kratkę do studzenia wypieków, na kratce zamrożone kawałki chałki i nastawiam bardzo niską moc. Za około 5-10 minut mam świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe jak z piekarnika. Tak samo rozmrażam wszystkie bułeczki, są chrupiące i pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *