Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi

Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy — krupnik orkiszowy.

Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo.
A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejsza niż tradycyjna jęczmienna.

Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki trendowi na zdrowe odżywianie. Wartości zdrowotne kaszy orkiszowej sprawiają, że oddziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wątroby, układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.

Idealna zupa na jesienną porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam!

Składniki:

  • kości pozostałe z pieczenia gęsi
  • 1,5 l wody
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • liście lubczyku
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • kości zalać zimną wodą, dodać przyprawy, sól i zagotować
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w pół krążki. Dodać do gotującego się wywaru
  • kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli
  • na talerzach posypać natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *