Mini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wygladają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki. Przepis na kruche ciasto ten sam co tutaj. Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne.
Właśnie wypróbowałam nową foremkę.
Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności!
250 g mąki orkiszowej jasnej
140 g masła
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
1 kg jabłek
100 g ksylitolu/ cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko+2 łyżki mleka
Wykonanie:
- mąkę z solą wymieszać z drobno posiekanym masłem, następnie wymieszać do otrzymania kruszonki, na koniec dodać wodę i zlepić w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 300 minut
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i cieniutko poszatkować, np. z boku tarki jarzynowej. Wymieszać z cukrem i cynamonem
- foremki cienko wysmarować masłem i obsypać mąką
- ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okręgi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Formki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie rozłożyć jabłka
- resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut, do zrumienienia
- przed podaniem posypać cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Tarty ok;ale foremka?? Wymiata :D
OdpowiedzUsuńDziekuję:) Trudno się nie zgodzić, bo wszystko w mini rozmiarze jest urocze:)
UsuńNo foremka jest ok.ale to tarty wymiatają.Są cudowne,ekskluzywne.Po prostu przepisy na tym blogu są rewelacyjne,z myślą o zdrowych produktach,bez wszechobecnego cukru.To na prawdę wielka wartość.Dziękuję serdecznie za to.
UsuńAnka
Dzięki za miłe słowa:)
Usuńgreat publish, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not
OdpowiedzUsuńunderstand this. You should continue your writing.
I'm sure, you've a huge readers' base already!
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!