Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki z dodatkiem purée z dyni to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze.

Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dyni.

Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.

Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serem, koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie!

Prosty, szybki i  tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm.

Składniki na 8 naleśników:

  • 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą)
  • 150 ml mleka
  • 100 ml purée z dyni
  • 50 ml gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • masło ghee/ olej do smażenia

Składniki na nałożenie:

  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka miodu/cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łodyżki tymianku — opcjonalnie

Wykonanie:

  • purée z dyni przygotować i przetrzeć dodatkowo przez sito
  • do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe purée, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksując dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody
  • jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić na 2 lub 3 części i ułożyć na patelni z rozgrzanym masłem, miodem, cynamonem i listkami oskubanymi z tymianku. Poruszając patelnią smażyć jabłka, aż zmiękną, około 5-10 minut
  • patelnię naleśnikową posmarować pędzlem  umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników
  • dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *