Pasta słonecznikowa z chrzanem

Nasiona słonecznika to bardzo cenne „jedzenie” i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyjne źródło witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, bogactwo soli mineralnych, białka i zdrowych tłuszczy.

Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami. Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek.

Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko, co lubisz, by wzbogacić jej smak. Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa, jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 200 g słonecznika
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • chrzan tarty – 2 łyżki
  • 4-6 łyżek wody

Wykonanie:

  • ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalność składników odżywczych
  • rano ziarna odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą
  • nasiona słonecznika zblendować na grudkowatą masę. Dolewać stopniowo wody, dodać przyprawy i chrzan i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Ilość chrzanu należy dopasować do własnych preferencji smakowych
  • przełożyć do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce kilka dni  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *