Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami.
Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek.
Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko co lubisz, by wzbogacić jej smak. Przepis na pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz tutaj.
Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam!
Składniki:
sól, pieprz
sok z cytryny
chrzan tarty - 2 łyżki
4-6 łyżek wody
Wykonanie:
- ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych
- rano ziarna odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą
- nasiona słonecznika zblendować na grudkowatą masę. Dolewać stopniowo wody, dodać przyprawy i chrzan i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Ilość chrzanu należy dopasować do własnych preferencji smakowych
- przełożyć do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce kilka dni
6 komentarzy
"Twarożek" ze słonecznika bardzo lubię. Najczęściej przygotowuję go ze szczypiorkiem i obficie posypuję zatarem. Wersja z chrzanem koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest świetna! Muszę wypróbować wersję z zatarem:)
UsuńGreat goods from you, man. I've understand your stuff previous
OdpowiedzUsuńto and you are just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you're stating and
the way in which you say it. You make it
entertaining and you still take care of to keep it wise.
I can't wait to read much more from you. This is really a
terrific site.
:-)
UsuńBrzmi intrygująco! :)
OdpowiedzUsuńKwintesencja prostoty i zdrowia!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!