Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegetariański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz, pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie. Możesz jednak zniwelować słodycz dodatkiem delikatnej kaszy — jaglanej lub manny, wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko.

Składniki: 

  • 500 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • tarta bułka — opcjonalnie
  • kawałek boczku — opcjonalnie
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • listki szałwii

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni (upiec w piekarniku lub ugotować w małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej
  • obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć
  • purée z dyni połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem
  • masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem
  • piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki, jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *