Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach.
Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.
Składniki na marynatę:
350 ml wody/1,5 szklanki
100 ml octu 10%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 kg małych pieczarek
Wykonanie:
- pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
- pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
- odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
- grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
Uwagi: nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej występuje w stężeniu 6%.
Warto wiedzieć, że 250 ml octu 6% to 150 ml octu 10%
500 ml octu 6% to 300 ml octu 10%
1000 mnl octu 6% to 600 ml octu 10%.
UDANYCH PRZETWORÓW!
10 komentarzy
I don't even know how I ended up here, but I
OdpowiedzUsuńthought this post was great. I do not know who you are but certainly you're
going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!
:-)
UsuńUwielbiam marynowane pieczarki, świetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, zgadzam się:)
UsuńMy wprost przepadamy za takimi pieczarkami. Takze przepis mi sie przyda I to bardzo :-).
OdpowiedzUsuńA, to się bardzo cieszę:)
UsuńAwesome post.
OdpowiedzUsuńThanks!
UsuńOcet 60% - no, no. To musi być niezłe kwasidło...
OdpowiedzUsuńNiezłe, już poprawiam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!