Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie — dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik, większe kawałki mięsa oddzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi.

Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo.

Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie.

Składniki na około 50 sztuk:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + dodatkowo do podsypania
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju
  • sól

Farsz:

  • resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł
  • 1 duża cebula
  • pieczone jabłko z orzechami
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gęsi tłuszcz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło
  • połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec
  • na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o śr. 7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składać ciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów
  • pierogi partiami wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną  cebulką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *