Kto nie lubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych.
Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki.
Świetne i z kartofelkami i z pieczywem.
Składniki:
1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała
2 jajka
100 g bułki tartej
1/4 szklanki śmietany
suszone oregano
mielona papryka
mielony kminek - opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
- kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić na cząstki i włożyć na kilka minut do garnka z osoloną wodą. Kapustę odcedzić, ostudzić, następnie wyciąć głąb i pokroić w małą kostkę
- mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić
- z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając
- podawać z ziemniaczkmi z wody i ulubioną surówką
SMACZNEGO !
8 komentarzy
Pyszniutkie frykadelki :)
OdpowiedzUsuńDzięki, namawiam na małe urozmaicenie:)
UsuńFajny pomysł z dodatkiem kapusty. Do tego ziemniaczki i dobra surówka i mamy pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dziś mały odsap od świątecznych przepisów:)
UsuńZnakomity pomysl na kotlety mielone. U nas wciaz te tradycyjne :-). Mysle,ze nam zasmakuja :-).
OdpowiedzUsuńCzas na odmianę:) Na pewno będą smakowały:)
UsuńZnajde u Ciebie na blogu,przepis na kapuste kiszona z grochem :-)?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, nie znam tej potrawy i nigdy nawet nie jadłam:) Ale zainspirowałaś mnie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!