Gulasz z udźca indyka po kreolsku

Mięso indycze uwielbiam, ponieważ prawie wcale nie zawiera tłuszczu, jest jasne, delikatne i kruche. Ulubionym kawałkiem mięsa z indyka jest udziec, bo daje bardzo wiele możliwości przygotowania z niego smacznego posiłku.

Dziś prezentuję gulasz po kreolsku, gulasz absolutnie dietetyczny. Raz, mięso jest już dietetyczne, dwa — nie jest podsmażane, jak to jest w zwyczaju przy przygotowaniu tego typu dania. Mięso marynowane jest w soku z pomarańczy. Koniecznie do przygotowania!

Składniki:

  • 1-1,2 kg udźca z indyka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 goździki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek dymki
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie:

  • z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę
  • przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml
  • w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka z mięsem. Dolać passatę pomidorową i ocet, wymieszać i poddusić razem przez następne 10 minut
  • podawać z jaśminowym ryżem

SMACZNEGO!

Źródło: „Moje gotowanie” 3/2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *