Prosty piernik dyniowy bez ucierania

Pierniki to nieodłączny element świąteczny. Są pyszne, co do tego nie ma wątpliwości. Mają jeszcze jedną zaletę, mają właściwości zdrowotne, a to sprawą przypraw korzennych, które pobudzają trawienie. Dlatego, zamiast kupować gotową przyprawę piernikową, której połowę objętości stanowi mąka i nie wiadomo co jeszcze, lepiej samodzielnie przygotować ją w domu.

Dzisiejszy piernik jest wyjątkowy. To najprostszy z pierników, bez ucierania, miksowania, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. Genialne! U Marty znalazłam jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis!

Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą purée z dyni. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny!

Składniki suche:

  • 1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą)
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • garstka orzechów włoskich

Składniki mokre:

  • 1 szklanka purée z dyni (200 g)
  • 1/2 szklanki oleju (80 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko — opcjonalnie

Składniki na polewę czekoladową:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • cynamon — opcjonalnie

Wykonanie:

  • odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć
  • w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać
  • mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, część zostawić do posypania wierzchu piernika
  • masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
  • piec w 180 `C 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony
  • początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce
  • zagotować śmietankę kremówką, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie zamieszać. Polać piernik polewą i posypać resztą posiekanych orzechów

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *