Łaciaty sernik

Russischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta czekoladowego zatopione w serniku, na kształt rosyjskich wieżyczek cerkwi. Tak tłumaczy pochodzenie nazwy na swoim opakowaniu Dr. Oetker. Skąd tak naprawdę przywędrował przepis, jest jednak niejasne. Bardzo popularne w Niemczech i bardzo lubiane, do kupienia niemal w każdej cukierni.

Okazuje się, że nie tylko my mamy rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji. Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu — polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto:

  • 325 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru/ksylitolu
  • 1 proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kakao

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany kremówki
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy
  • 180`C 60 minut

Wykonanie:

  • do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, przesiane przez sitko kakao i masło pokrojone w małe kawałki, następnie wymieszać łopatką do otrzymania kruszonki. Na koniec wbić jajko i wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. 1/4 ciasta odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształt koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki
  • twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym  przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać do foremki wylepionej czekoladowym ciastem. Odłożone ciasto porwać w rękach na małe kawałki i ułożyć na górze sernika
  • piec w 180`C 60 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *