Śledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu — na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko.

Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 3 jajka
  • 4 śledzie
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko — opcjonalnie
  • mała puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • ziemniaki ugotować w mundurkach
  • ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę
  • śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone od 12 do 24 godzin, śledzie z tacki około 30 minut. Osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w grubą kostkę
  • ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę
  • zielony groszek odsączyć na sitku
  • kiszone ogórki pokroić w kostkę
  • majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Na koniec wmieszać majonez a musztardą. Najsmaczniejsza na drugi dzień, gdy smaki się „przegryzą”
  • podawać schłodzoną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *