Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem

Wypiek doskonały na zbliżające się święta. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowo — orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym.

Makowiec uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania.

Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim!

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 150 g mielonego maku
  • 150 ml mleka
  • 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 /2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka, tak by je upłynnić. Przesianą mąkę umieścić w misie robota, dodać cukier, sól, mleko i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ciasto hakiem około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Z każdego kawałka rozwałkuj kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placki, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek pozostaw bez nacinania. Chwyć po dwa kawałki ciasta, równocześnie obracając je wokół własnej osi dwukrotnie pod spód. Jeden kawałek okręć w prawo, a sąsiadujący z nim w lewo. Złącz je razem i wywiń pod spód. Tak powstanie ramię gwiazdy. Zrób to samo z pozostałymi. Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia
  • posmaruj ciasto żółtkiem rozbełtanym z mlekiem
  • piecz w 180`C 25 minut do zezłocenia
  • podawaj posypaną cukrem pudrem lub lukrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *