Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania.
280 g ziaren słonecznika
90 g ksylitolu
2 jajka bio
Wykonanie:
- nastawić piekarnik na 180`C
- 2 łyżki słonecznika odłożyć do dekoracji ciastek, resztę zmielić na mąkę (mogą pozostać grudki)
- do zmielonych ziaren dodać ksylitol i 1 jajko+1 żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika
- piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia
4 komentarzy
Robię bardzo podobne ciasteczka i potwierdzam, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie znałam ich do tej pory:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka. Uwielbiam slonecznik,wiec chetnie skorzystam z przepisu. Az wierzyc sie nie chce,ze na tej diecie mozna jesc takie pysznosci i jeszcze schudnac :-).
OdpowiedzUsuńA jednak to prawda!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!