Dorsz na kołderce z pora i pieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą.
Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne.
Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie.
Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie.
2 pory
1 cebula
250 g pieczarek
2 szklanki bulionu
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
3-4 cm kawałek imbiru
dorsz 2x180 g
sok z 1/2 cytryny
papryka słodka w proszku
oregano/tymianek suszony
Wykonanie:
- umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić
- obraną pokrojoną w piórka cebulę "podsmażyć "na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry i startego imbiru, dołożyć oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez kilka minut. Dodać umyty, pokrojony dowolnie por. Podlać bulionem i dusić około 5 minut pod przykryciem. Posolić do smaku
- w międzyczasie na drugiej, mocno rozgrzanej patelni ułożyć dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut
- na kołderce z pora i pieczarek ułożyć kawałki ryby
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Lekkie i aromatyczne danie. Świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńA kiedy dac imbir zetrzeć?
OdpowiedzUsuńPrzesmażyć z cebulką:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!