Dorsz na kołderce z pora i pieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą.

Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • dorsz 2 × 180 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • papryka słodka w proszku
  • oregano/tymianek suszony

Wykonanie:

  • umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić
  • obraną pokrojoną w piórka cebulę „podsmażyć „na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry i startego imbiru, dołożyć oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez kilka minut. Dodać umyty, pokrojony dowolnie por. Podlać bulionem i dusić około 5 minut pod przykryciem. Posolić do smaku
  • w międzyczasie na drugiej, mocno rozgrzanej patelni ułożyć dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut
  • na kołderce z pora i pieczarek ułożyć kawałki ryby

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *