Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu.
Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie.
Jest tak naładowane składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze.
Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym jarmuż powoduje upośledzenie wchłaniania jodu.
Także odradzam picie jarmużowych koktajli np. 2 tygodnie pod rząd. Zawiera również tak jak szpinak i rabarbar sporo szczawianów!
Tym razem jarmuż przygotowałam bez grama tłuszczu w ramach diety przyspieszającej metabolizm. Faza I - dodatek obiadowy.
Dla nie stosujących diety wystarczy do smażenia cebulki dodać tłuszcz.
Uwielbiam duszony jarmuż, dzisiejszy z dodatkiem imbiru i papryki jest przepyszny. Polecam!
Składniki:
2 długie czerwone papryki
1 cebula
4-5 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
- obrane z grubych nerwów liście jarmużu zblanszowć we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić i poszatkować nożem na mniejsze kawałki
- przygotować bulion warzywny. Przygotowuję własny z domowej vegety (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku)
- obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski
- na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i "podsmażyć" cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut
- na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową
- podałam z dodatkiem filetu z kurczaka i kaszy gryczanej
6 komentarzy
Valuable information. Lucky me I discovered your website by chance, and I'm surprised why this twist
OdpowiedzUsuńof fate did not happened in advance! I bookmarked it.
:-)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Jestem ciekawa z czym (oprócz kurczaka) można jeszcze to cudo podać?:)
OdpowiedzUsuńZ rybą, w wersji wegeteriańskiej np.z batatem:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :) Szczególnie, jak napisane powyżej, żeby podać to cudo z batatem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!