Kolejne danie z diety przyspieszającej metabolizm dozwolone w fazie III. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo zimowe, syte i rozgrzewające. Przepyszne!

Przepis podaję za autorką diety H. Pomroy, jedynie liście szpinaku podmieniłam jarmużem. Polecam wszystkim, przepis jest łatwy i bardzo uniwersalny!

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g filetu z kurczaka z chowu ekologicznego, bez skóry
  • 2 szklanki jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego
  • dodatkowo: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa

 Wykonanie:

  • rozgrzej oliwę na dużej patelni. Połóż cebulę, posól, smaż na średnim ogniu około 7 minut, aż się zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę
  • dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście jarmużu pozbawione grubego ogonka
  • jeśli dodajesz szpinak, dodaj go 2-3 minuty przed końcem. W razie potrzeby rosół do smaku
  • podawaj z ugotowaną quinoa

SMACZNEGO!

Uwagi:
Curry z dodatkiem quinoa to danie kolacyjne w diecie.

Danie obiadowe składa się z 1 porcji curry z kurczaka + szklanka warzyw, np. ugotowanej brukselki lub batatów + owoc, np. grejpfrut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *