wtorek, 23 stycznia 2018

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy. Dieta szybka przemiana - faza II


Pstrąg cytynowo-tymiankowy z piekarnika to kolejna smaczna propozycja na obiad w II fazie diety szybka przemiana. Ryba upieczona bez grama tłuszczu. Aromatyczna i pyszna dzięki cytrynie i tymiankowi. Możesz użyć każdego innego ziółka według smaku i stanu posiadania.

Zazwyczaj jedna rybka przypada na jedną porcję. Tym razem kupiłam pstrąga giganta, jeden ważył około 1 kilograma.
Dobry pomysł na na zdrowy obiad. Ryba pieczona jest krótko w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste.
Poza dietą obłóż pstrąga do pieczenia wiórkami masła. Polecam!


Składniki na 2 porcje:
1-2 pstrągi
2 cytryny
ziele tymianku+tymianek suszony
sól, pieprz

Wykonanie:
  • rybę dokładnie umyć i osuszyć
  • sparzyć cytryny, Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki
  • rybę solidnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć sola, pieprzem i suszonym tymiankiem. Do środka tuszki włożyć kilka plastrków cytryny i gałązki świeżego ziela tymianku. Rybę naciąć ostrym nożem z jednej strony, prowadząc nóż ukośnie, by nie przeciąć ryby. W każde nacięcie włożyć po połówce plasterka cytryny 
  • ułożyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220`C około 20 minut. Mniejsze ryby 15 minut
  • podałam z duszoną grzybową kiszoną kapustą 
                                                      SMACZNEGO !





4 komentarzy

  1. Uwielbiam pieczone ryby, a ten przepis wydaje się być idealnym pomysłem na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis. Taka rybke moge jesc bez konca. Swietna ta dieta :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) To duża zaleta diety, duży wybór produktów:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!