Domowa chałwa słonecznikowa

Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych  dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitosteroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu.

Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód.

Może kolor chałwy nie powala, ale smak ma fenomenalny. To przysmak nad przysmakami!
To do dzieła!

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki miodu

Wykonanie:

  • uprażyć słonecznik na patelni bez tłuszczu. Potrząsać patelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i „puszczą” zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić
  • zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek. Lepiej mielić na mniejszych obrotach i pozostawić część niezmielonych ziarenek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu. Niezmielone ziarenka chrupią między zębami i smakują jak orzeszki
  • zmielone ziarenka przesypać do miski, dodać miód. Wymieszać, następnie zagniatać, do otrzymania plastycznej masy
  • przygotować odpowiedniej wielkości naczyńko, wyścielić je pergaminem, wyłożyć masę, uformować i schłodzić w lodówce
  • pokroić dowolnie i zajadać, ale umiarkowane porcje, bo jak każda chałwa jest niestety bardzo kaloryczna 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *