Gołąbki wegetariańskie z kaszą I pieczarkami

Gołąbki — klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać.

Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni.

Składniki na 14 gołąbków:

  • 14 liści kapusty włoskiej
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • tymianek

Wykonanie:

  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, najpierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowane gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemniakami  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *